Gezond van mond tot kont.

23-02-2017 - Mirjam van Riel

Voor veel mensen heel herkenbaar. Als je op vakantie een paar dagen niet kunt op een vieze of andere toilet heb je geheid verstopping van de darmen. Of als je je ergens druk overmaakt moet je juist erg vaak naar het toilet en kan de ontlasting anders zijn dan je gewend bent.

 

Ik geef je hier 5 gouden tips hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je stoelgang gezond blijft. 

 

  1. Zorg dat je voldoende drinkt. Het is heel erg belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt om de ontlasting niet te hard te laten worden. Zorg dat je 1,5 tot 2 liter per dag drinkt.
  2. Eet voldoende vezels. Een vezelrijke voeding neemt vocht op in de darmen en de ontlasting blijft zacht. Dus veel volkoren-, graanproducten en groente en fruit eten. Is niet alleen gezond voor de lijn, maar dus ook voor je darmen!
  3. Bewegen! Door te bewegen stimuleer je de werking van de darmen. Probeer elke dag een halfuurtje te bewegen. Je kunt wandelen, fietsen, zwemmen of op een andere manier gaan sporten. Alles is goed.
  4. Ga bij aandrang! Ongeveer een halfuur tot een uur na de maaltijd kun je aandrang krijgen. Probeer dit niet te negeren. Als je te lang wacht verdwijnt de prikkel weer en loop je kans dat je last krijgt van verstopping met alle gevolgen van dien. Het is overigens heel normaal dat je niet elke dag ontlasting hebt. De ene persoon gaat 1-2 x per dag terwijl een ander misschien maar 3x in de week gaat.
  5. Een goede toilethouding! Een goede houding op het toilet kan wonderen verrichten. Zorg in ieder geval dat je met platte voeten en ontspannen benen kunt zitten. Je mag de rug een beetje rond hebben zodat de uitgang (de anus) goed naar beneden gericht is. Je kunt eventueel de beweging van de darm (peristaltiek) een handje meehelpen door je bekken te kantelen: naar voor (inademen) en naar achter (uitademen). Als de ontlasting niet meteen opgang komt, kun je dit een keer of 10 proberen. Voel je aandrang, pers dan zachtjes mee op een uitademing. Zo zet je niet teveel druk op de bekkenbodem en de anus en voorkom je eventuele scheurtjes en aambeien.

 

Bovenstaande tips helpen je je stoelgang gezond te houden. Niets zo vervelend als buikpijnklachten vanwege opstopping of pijnklachten tijdens ontlasting.

Heb je nog vragen over het bovenstaande, neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!